Станимир Беломъжев

Станимир Беломъжев – втори в света

Най-добрият български състезател по ски-ориентиране Станимир Беломъжев от Троян завърши на второ място Ски-О Тур 2013 във Франция, Швейцария и Италия.

Българинът започна неубедително с 15-то място надпреварата, но впоследствие направи две първи и две втори места. Най-слабото му бягане беше в петия старт вчера, когато в средата на спринта в Италия счупи ска и въпреки всичко продължи до края, за да завърши 20-ти.

62 са участниците при мъжете в категория елит. Днес в преследването Беломъжев стартира четвърти, на 3:46 минути от Едуард Хреников (Русия), на 1:46 минута от Андрей Ламов (Русия) и 23 секунди от Ханс Йорген Квале (Норвегия).

Изключително концентриран той даде първо време за деня, като успя да намали преднината на Хреников под две минути. Руснакът постигна общо време от 4:25:18 минути, а Беломъжев – 4:26.59 минути.
Преди днешния старт Беломъжев бе само на две точки от водача в Световната ранглиста Ханс Йорген Квале, когото днес победи с 27 секунди.

С това си представяне Станимир Беломъжев показа, че е подготвен за призови класирания в предстоящите Европейско първенство през февруари в Латвия и Световно първенство през март в Казахстан. Треньор на Станимир е неговият баща Иван Беломъжев.