knifeИзпълнители на лихвар отрязаха три пръста на длъжник, за да му опрости борч от 500 лева. Деянието се случва около гр. София. Сигналът за кървавия екшън е получен в отдела на полизията „Престъпления с висока обществена опасност“ към ГДСП.
Потърпевшият мъж взел заем от 1 000 лева, пише “Телеграф”. Финансовите му възможности обаче не стигнали, за да го обслужва. Тогава кредиторът предложил да опрости половината заем, като отреже едната ръка на длъжника. Палачите, които пратил, се смилили над бедняка и ампутирали само трите му пръста. В началото на седмица стана ясно, че Народното събрание обмисля да сложи 20% таван на лихвите на бързите кредити, които сега тормозят хората с огромно оскъпяване.
Повод за инициативата са валящите оплаквания от избиратели, че страдат от нелоялни договори с финансови къщи и прилаганите от тях номера, с които оскъпяват кредитите. Обмисля се също така да бъде отстранен прагът от 400 лева, под който не е нужно да се обявява годишна лихва. Именно това е сумата, над която банките отпускат потребителски кредити. Финансовите къщи се възползват от този праг и дават бързи пари под 400 лева. Щом прагът отпадне, финансовите къщи ще са длъжни да обявяват годишната си лихва, а банките ще могат да отпускат и кредити, по-ниски от 400 лева.