Американски стафорширски териер

Американски стафорширски териер

Преди време обществеността у нас се вълнуваше и справедливо се възмущаваше от зачестилите случаи на нападения на улични кучета над предимно възрастни хора или деца, някои от които завършиха трагично.

Журналистите отразиха „събитията”, медиите пошумяха, някакви представители на съответни институции обещаха разследвания, екозащитници заподозряха зловредни настроения срещу беззащитните животни, а после всичко си продължи по старому.


Софя, Борисовата градина
Днес нашата колежка Къдринка Къдринова, зам. главна редакторка на сп.”Тема”, председателка на Сдружението на испаноговорящите журналисти в България и член на СБЖ е ранена и обездвижена в първия ден на новата 2013 г. от домашно куче, Американски стафордширски териер.

Това е поредният случай на нападение на куче, което не е придружавано от собственика си съгласно правилата т.е. с повод и намордник, а разхождащите се в почивния ден хора в Борисовата градина са станали неволни свидетели на инцидент, при който е пострадал и съпругът на колежката, писателят Любомир Николов.

Къдринка Къдринова

От 23 години са неотлъчно заедно – Къдринка Къдринова и Любо Николов (photo: Веселина Даковска, bnr)

Новината за кървящата журналистка, съборения на земята й съпруг, раненото собствено куче и цялата суматоха около тях, лечението в болницата и т.н. не е събитие за първа страница, дори и да е от онези, негативните. Но някак горчи, когато мине, не мине време и се случват едни и същи инциденти, а промяна няма.

Журналистите трябва да бият камбаната

Грижата се изчерпва с поредни обещания и институциите дори не помислят да задвижат някакъв механизъм, който да спре или поне намали подобни случки. Обществото свиква да приема такива новини едва ли не като нещо нормално и дори вече не очаква решаване на подобни проблеми.

Не знае и какви са законовите разпоредби, ако изобщо има някакви. Като има закон, пък дали ще се спазва, е отделен въпрос. Това,че все повече млади хора предпочитат да имат домашни любимци, отколкото да гледат деца, е друг въпрос.

Въпросът в случая е защо могат да се отглеждат агресивни породи домашни кучета, без да се гарантира по някакъв начин сигурността на останалите граждани – т.е. кой и каква отговорност носи, когато граждани страдат и се налага дълго да се възстановяват след нараняване от такива любимци и задължително ли е условието да се извеждат с намордник и повод?

Това само въпрос за т. нар. домашно възпитание ли е или има и правила, за спазването на които някой отговаря? Ще се чуди някой защо на целия ни хал и проблеми се занимаваме с такива „дреболии”. Защото свикнахме да реагираме на всякакви „новини” само, когато лично сме потърпевши.

Загуби се общата ни солидарност и съпричастност, която би гарантирала създаването на закони и правила, които да се спазват от всички, за да няма инциденти, за да няма наводнения, за да няма злоупотреби, за да няма всичко онова,което ни дразни и прави сложен живота ни.

Крайно време е да реагираме на всичко, което е негативно, нечовешко, нехуманно, неетично и изобщо отрицателно. Защото ще ни дойде и до нашата глава, а кой да бие тази камбана, ако не са журналистите?

Съюз на българските журналисти