Държавната комисия за енергийно и водно регулиране намери резерви за намаление на цените на електроенергията от 1 януари 2014 г. Това обяви на първата си пресконференция днес председателят на ДКЕВР Боян Боев.
Комисията прогнозира да бъде намалена по-осезателно нощната тарифа – с около 10 процента, а дневната – с 1 на сто.

За бизнеса понижението на крайната цена на тока ще е около 1,5%.Ще бъде проведено обществено обсъждане на 27 декември, а крайното си решение комисията ще вземе на 30 декември, обяви Боев, който е на този пост след решение на МС от 11 декември.

От август цените за бита вече паднаха средно с 5 на сто.

ДКЕВР е взела решение да намали признатите технологични разходи на ЕРП-тата с 2%, ацената за пренос и достъп до електропреносната мрежа ще бъде намалена наполовина – от 12,47 лв. на 6,91 лв. на мегаватчас. Така се създават още по-благоприятни условия за промишлеността и производителите на електроенергия, смята председателят на ДКЕВР.

Боев съобщи още, че вече е факт разделянето на НЕК от Електроенергийния системен оператор (ЕСО).Преди дни Еленко Божков, член на ДКЕВР, обясни как се съгласува промяната в цената:

„Това е въпрос на процедура, която е тежка. Всичко се гледа на работна група, която подготвя доклад, представя го на комисията на закрито заседание, взима решение да го представи на открито заседание, където се гледа от заинтересованите страни.”

И продължи с обясненията:

Заинтересованите страни почват да си скубят косите – това са електроразпределителните дружества, защото не могат да оскубят нашите. След това те представят сериозните си възражения, които сме длъжни да разгледаме и опишем. Получават се около два месеца само заради процедурата, без да говорим за сметки и моделиране на процеса – това е сериозен математически модел.”

Борисов: Политически ход

За да запазят на всяка цена властта, БСП продължават да манипулират хората с жалки опити. Такъв е и случаят с днешното намаление на цената на тока, с което се похвали ДКЕВР. Това намаление не е продиктувано от експертите на ДКЕВР, то е плод на политически натиск от страна на управляващите. Това е написал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във фейсбук.

По думите му, това изкуствено и популистко намаление, ще се върне върху всички нас като бумеранг.
Енергетиката ще фалира, и тогава да видим какво ще кажат т.нар. „експерт“ Орешарски и неговият пощальон Драгомир Стойнев“, казва Борисов.