Неговото верую е, че е бил кмет на всички троянци, а не просто председател на общинския съвет. На сесията в Троян на 27 юни се гласува вота му на недоверие. На следващата сесия – 9 юли Акимов определи вота като незаконосъобразен. Изказването му гласеше, че подава оставка, за да пресече опитите за подаване на сигнал и атаки.

Пълен текст на изказването му:

КАКТО ОБЯВИХ на предната сесия, подавам оставка като председател на Общинския съвет – Троян. Подавам я в писмен вид, за да пресека евентуалните опити за подаване на сигнал и атакуване на непочиващото на законова основа гласуване от Общинския съвет на предната сесия (за справка чл. 24, ал. 3 и чл. 26, ал.2 от ЗМСМА).
ИСКАМ ДА СЕ ИЗВИНЯ на гражданите на община Троян за всичко онова, което чуха или прочетоха по мой адрес както на предната сесия, така и през последната година и половина. На тях се извинявам и за всички допуснати от мен грешки. Искам да благодаря на всички общински съветници, с които работихме заедно. Благодаря и на всички онези служители от общинската администрация, които не се подадоха на провокациите и работиха честно и почтено.
АЗ НЯМА от какво да се срамувам. Винаги съм работил честно и съм давал всичко от себе си за просперитета на общината, въпреки внушенията на няколко човека, които през последните две години изфабрикуваха десетки лъжи по мой адрес. Не съм злоупотребил с доверието на гражданите както по отношение на държавата, така и по отношение на общината, и не съм откраднал една стотинка от никого.
ПОЖЕЛАВАМ на същите тези хора да направят за Троян онова, което аз съм дал на този град, защото сградата на МВР, сградата на Пожарната, които са първите собствени сгради на тези иституции в нашия град, жилищният блок на служителите от МВР, пречиствателната станция, обновените училища и детски градини, домът за стари хора, обновената изложба на занаятите в Орешак, първото кръгово движение в Троян, обновените жилищни квартали в жк „Лъгът” и жк „Младост”, районът от „Елма” до Топливо, преодолените срутище и свлачище на Римския път и стадиона, както и обновеният стадион, новите улици в Орешак, Терзийско, Врабево, Бели Осъм и много други ще останат за поколенията.
ПОДГОТВЕНИТЕ проекти по европейските фондове за близо 100 млн. лв. строителни дейности са за всички троянци. Искам да благодаря и на г-жа Михайлова за това, че продължи да изпълнява спечелените и подготвените от моето управление проекти. В началото на мандата на нейното управление аз й пожелах да управлява под по-малък партиен натиск тази общината. Не го направи и може би е права. Затова, че аз не бях послушник на определени партийни фигури и като кмет, и като председател на Общинския съвет, понесох много критики, удари под кръста и личностни вражди. Гордея се обаче с това, че не бях кмет и председател на местни партийни лидери, а на всички троянци. И това е моето верую. Пожелавам на новия председател на Общинския съвет успех.
9 юли 2013 г.
Минко Акимов