До 3000 лв. ще е заплатата на кмета на община Троян след изборите през лятото. Кметовете на най-големите общини, министрите и областните управители ще са с равни заплати – 4000 лв.
Минималната работна заплата в България от 1 януари 2013 г. е 310 лв., а минималната пенсия – 145 лв. Това са и най-ниските нива за всичките 27 страни членки на ЕС.
Заплатата на президента, премиера и на председателя на Народното събрание ще бъде 8000 лв. Това е записано в проекта на нов закон за заплащането на висшите държавни длъжности, писан в Министерството на финансите. Новината с точните суми обяви финансовият зам.-министър Владислав Горанов на среща с кметове и общински съветници. Според новия закон вицепрезидент и вицепремиер ще вземат между 5000 и 6000 лв.
 
Премиерът Бойко Борисов се подписва под 3403 лв. Парламентарната шефка Цецка Цачева получава същата заплата. Президентът взема две депутатски възнаграждения, или 4392 лв. Депутатите получават по три средни заплати за страната – 2200 лв., а министрите се подписват под 2854 лв.
Зам. министърът Горанов призна, че отдавна били готови с проекта на закона, но не го внасяли, за да не си помислим нещо лошо за политиците – че в условията на криза си решават проблема с доходите. Коментарът на премиера пред министрите пък бил „нали сме с кауза“. Затова законът, въпреки че съвсем скоро ще бъде вкаран в Народното събрание, ще влезе в сила едва след изборите през лятото.
Източник:  в. „Преса”