Протестиращи в Троян носеха ковчег, с надпис ЧЕЗ.

На протеста дойдоха дори деца на видима възраст под 10 години. Хората бяха дузини и пълчища – повече от четвъртък, когато се състоя миналият протест. За двайсет минути протестиращите се изнесоха от сградата на общината до сградата на ЧЕЗ.

Обиколиха града от центъра до квартал Младост и обратно. С обичайни скандирания, без агресия и провокации и този протест премина мирно. В неделя и на следващи протести се очаква да излизат все повече и повече хора.

Жителите на този град не са известни с бунтарски дух или бандитски манталитет. Хората от Троян са любезни и наивни  – не само защото така са възпитани от местните и национални власти, включително и най-вече медиите (телевизия, радио, вестници, Интернет). Просто характера на един човек от Троян е такъв, че той се примирява с всичко и всички, защото мисли, че няма друг избор или защото просто няма вяра. Без значение колко дълго и по какъв начин е потъпкано неговото достойнство, морал… Заради страх и невежество – той се примирява. А още по-лошото е, че и така възпитава децата си.

Интересно е и е приятно, че вече хората в Троян не са същите – след статията на TroyanNews за първият протест. TroyanNews направи нещо вълшебно с човеците от града на ракията и се оказа правилно твърдението, че медиите могат да контролират мнението и мислите на хората. Троянчанинците осъзнаха, че има два пътя пред тях: Или ще продължат да са роби на корупцията на политици, корпорации, престъпници, ченгета, безморалници и всякакъв друг отпадък на прехода или ще продължат напред и ще станат свободни хора, определящи съдбата си сами, както е в една нормална европейска демократична страна.

chez

Troyan_prtst

Кмета не присъства на протеста, но за сметка на това имаше тромпетист с флигорна, който изсвири няколко известни мелодии:
– Над Босфора шум се вдига;
– Моя страна, моя България;
– Тих бял Дунав;
и други.