Кредити с чужди данни

Законът за предоставяне на финансови услуги от разстояние е отворил широка врата за злоупотреби. С крадени лични данни (егн, имена и номер на лична карта) бяха изтеглени куп кредити.

Как се теглят пари от ваше име

Когато се кандидатства за първи път, есемесът трябва да съдържа следната информация – желаната сума, срок на връщане, три имена, ЕГН, номер на банкова сметка, адрес, град, пощенски код. До 10 мин кандидатът получава обратен SMS и ако е одобрен, трябва да върне съобщение, че приема. Веднага след това парите му се превеждат по сметка. При онлайн заявка се попълват отново име, ЕГН, номер на лична карта, мобилен телефон, имейл, постоянен и настоящ адрес.

23 годишния Петътр Иванов от Пловдив и 21-годишна Г. М. успяват да източат близо 10 000 лв. на името на 10 души. Той бил кредитен консултант и търговски пълномощник на “ИЗИ Асет мениджмънт”. Преди време отпуснал заем на Генка. Сред свои познати и приятели тя разтръбила, че набира персонал за студио за красота. Искала кандидатите да дадат копие от личната си карта, както и лични данни за родителите си. Обяснила, че трябва да има връзка с тях, защото някои работнички я завличали с пари. Генка занесла данните в “ИЗИ Асет мениджмънт”, където Петър оформил фиктивните договори за кредит. Заемите били по 600-800 лв. Имало клауза, че той лично ще занесе на ръка парите на хората по домовете. Срещу инспектора са повдигнати обвинения за измама, документно и длъжностно престъпление, Генка също е подведена под отговорност.

Пари в брой

Пари в брой

Лихва от 2600%

Именно за да не изплашат клиентите си с голяма лихва, някои от фирмите дават кредит само до 399 лв. По този начин избягват законовото задължение да посочат годишния процент на разходите, което важи само за кредити над 400 лв. Всъщност ако изтеглите 399 лв. след месец ще трябва да върнете със 132 лв. повече и ако изтеглите сумата отново, за годината ще платите лихви в размер на 1 584 лв. над 399-те. Тази схема е напълно реалистична при т.нар. „заеми до заплата”. А това са около 2600 процента!

Защо бедните стават по-бедни, а богатите по-богати?

Да ползвате такъв кредит цяла година и да финансирате  лихвите с нов бърз кредит е  толкова скъпо, все едно да спите  в скъп хотел всеки ден или  да се храните само със скъпа храна, например с черен хайвер.

Други аргументи “за” тези кредити са, че те се отпускат на хора, които банките не биха кредитирали (затова дайте да им съдерем кожата), че ползват малки суми от 20 до 100 лв., че се дават в рамките на минути и че всичко това си има своята цена. Истината е обаче, че дори финансовият министър Симеон Дянков знае за проблема и не взима отношение по въпроса.

Купуването на лизинг

Лихвата, която е обявена за дадена стока на лизинг е грешна. Обикновените потребителите си мислят, че това е лихвата и ако оскъпяването е 10%, смятат че сделката е добра, но лихвата всъщност се оказва 39,18% годишно.