Неделя, 26 януари, 15:00 ч – температурата е -9 градуса, а до утре се очаква да падне още 5 см сняг.

Интересно е, че по най-високите места на троянския балкан няколко участъка са без сняг! Тази мистерия обърка дори запознати със ситуацията планинари и любители на свежия чист въздух в троянския балкан. 

Заледяванията са неизбежни, тъй като през нощта се очаква температурите да се смъкнат до -19 градуса. Прогнозите не вещаят сериозно усложняване на обстановката, което дава надежди, че Беклемето ще остане проходимо.

ТроянNEWS съобщава, че проходът все още е отворен. Има сериозни образувания на сняг и силно заледени участъци. Падналият през нощта затрудни преминаването през Троянския проход (Беклемето) и от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) въведоха известни ограничения. От 5:44 ч. сутринта бе забранено движението през Беклемето на тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркета. Ако снеговалежът се задържи според прогнозите, не се очакват по-тежки мерки.

При първия за тази година сняг в края на месец ноември (2013 г.) от АПИ разпоредиха леките автомобили да се движат с вериги през Беклемето и забраниха преминаването на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета. След това дойде неочакваното „лято посред зима” и ограниченията отпаднаха, а проходът остана отворен през най-тежките зимни месеци – ноември, декември и януари, което рядко се случва. При инспекцията си в Ловеч през месец октомври миналата година шефът на АПИ инж. Стефан Чайков бе категоричен, че няма възможност Троянският проход да е отворен целогодишно.Кметът на Троян Донка Михайлова обаче не спира да поставя въпроса за целогодишното отваряне на прохода като част от републиканския път ІІ-35; а по време дискусията „Интегрирани териториални инвестиции за развитие на Северозападен район“ в края на м. ноември определи транспортната (не)свързаност на Централна Северна България и Южна България като основен проблем на област Ловеч и респективно на Троян.