Алчност за пари в БПЦ, след смъртта на патриарх Максим

* Николай Пловдивски и Кирил Варненски – с разменено надмощие

* Група във Facebook „ЗА митрополит Гавриил да стане Патриарх” 

* Кмета на Троян Донка Михайлова: „Да подкрепим нашия Митрополит в състезанието”

Още недогорели първите свещици на гроба на Негово светейшество патриарх Максим в църквата на Троянския манастир и владиците, се хванаха за брадите от лакомия. Битката за наследник на патриаршеския пост започна яростно и, по всичко личи, ще ескалира до страховити размери. А защо е така, лесно е да се досетим – влиянието и имотите на Българската православна църква (БПЦ), особено второто, са твърде сериозен мотив.

Първия ход направи Николай Пловдивски, ставайки тихомълком Софийски митрополит, пост, съвместяван по принцип с патриаршеския. А неговият неформален говорител Иван Желев, бивш шеф на Дирекцията по вероизповеданията, познат и като агент на ДС Ангелов, обясни, че макар да не отговаря на две от условията в църковния устав (няма 50 години и не е служил 5 години като митрополит), дядо Николай може да стане патриарх.

Ответен удар дойде от друг претендент – Варненския и Велокопреславски митрополит Кирил, прочут с агентурното си минало, предприемаческите си умения и прякора Киро Линкълна (заради подарения му неотдавна едноименен щатски автомобил). Дядо Кирил успя да пребори  Николай Пловдивски за поста на временен наместник на БПЦ – „инструмент”, даващ сериозно предимство при окончателния избор.

Третият от кандидатите за български патриарх – нашият Ловешки митрополит Гавриил, един от тримата митрополити (от общо 14), които не са били доносници на ДС, също не остана настрана от започналата предизборна схватка. Дядо Гавриил обяви в прав текст, че по устав Николай Пловдивски няма право да се кандидатира, а уставът може да се промени само от Патриаршески събор, който пък се свиква от патриарха; тоест – преди избора промени в правилата не може да има. А скандалният в. „Галерия” (Кристина Патрашкова, Явор Дачков) написа, позовавайки се на източници от болница „Лозенец”, където благопочившият глава на църквата ни прекара последните си дни и часове, че дядо Максим назовал за свой заместник именно митрополит Гавриил. 

Лочванският владика излезе и с един нестандартен ход – в подкрепа на неговата кампания бе създадена група във Facebook, озаглавена „ЗА митрополит Гавриил да стане Патриарх на Българската православна църква”; в понеделник (12 ноември) вечерта групата имаше 1786 участници. Във виртуалната подкрепа на дядо Гавриил се включи и кметът на община Троян Донка Михайлова, която в профила си в социалната мрежа написа следното: „Да подкрепим нашия Митрополит в състезанието за доверието на църквата и на гражданите! Той ги заслужава, защото има силно духовно присъствие, висок личен морал и умение да прави мостове между църквата и хората!”.